Broodje uit de Provence: pan bagnat niçoise
Broodje uit de Provence: pan bagnat niçoise
Haal de rosé maar boven voor bij deze Zuid-Franse lekkernij. Super idee voor de picknick of voor een luie zonnige dag.
Dit heb je nodig:
Voor de pan bagnat:
20 ml extra vierge olijfolie - 2 el vers citroensap - 3 teentjes knoflook, geperst - fleur de sel - versgemalen zwarte peper - 4 tonijnsteaks 4 cm dik (115 à 140 g) - een handjevol sperziebonen - 1 bosje radijsjes - 150g ontpitte niçoise-olijven - een handvol sla-blaadjes - 4 middelgrote (oer)tomaten - 4 grote hardgekookte scharreleieren in partjes - 4 el gezouten kappertjes - een handvol verse basilicumblaadjes - 8 ronde Franse broodjes - een schaal waarin de tonijnsteaks naast elkaar kunnen liggen
Voor de ansjovisvinaigrette:
4 gezouten ansjovisfilets - 6 el extra vierge olijfolie - 2 el citroensap - versgemalen zwarte peper
Aan de slag:
Maak eerst de ansjovisvinaigrette
- Week de filetjes 20 min in water.
- Laat uitlekken.
- Wrijf fijn in een vijzel.
- Meng er olijfolie en citroensap door.
- Voeg peper toe.
Aan het werk voor de pan bagnat
- Meng in de schaal de olijfolie, citroensap, knoflook, peper en zout.
- Wentel de tonijnsteaks door de marinade.
- Laat 1 uur afgedekt marineren in de koelkast en keer intussen af en toe.
- Blancheer intussen de sperziebonen.
- Laat schrikken in koud water en laat uitlekken op een schone theedoek.
- Snijd de radijsjes in plakjes.
- Verhit een pan met dikke bodem op matig tot hoog vuur en leg de tonijnsteaks direct in de pan.
- Schroei 2 min dicht.
- Keer en herhaal.
- Leg op een snijplank en snijd in plakjes.
- Schep in een grote kom de sperziebonen, radijsjes en olijven om.
- Sprenkel er de ansjovisviaigrette over.
- Snijd de broodjes horizontaal door.
- Besprenkel de binnenkant met wat olijfolie.
- Beleg met slablaadjes, tomaten, tonijn, ei en boontjes.
- Bestrooi met kappertjes, basilicum, peper en zout.
- Dek af en serveer. Bon appétit!
Zin in een zuiders voorgerechtje? Ontdek hier de lekkerste zomerse meloensalade. Beide gerechtjes zijn van 'Het Franse kookatelier'.