Sluiten we straks vriendschap met onze robot?
Sluiten we straks vriendschap met onze robot?
Technologie staat voor wondere dingen. En komt steeds dieper ons privéleven binnengedrongen. Voor ons comfort en de veiligheid. Straks ook voor onze vriendschap? Of liefde?
Van spreken met Siri...
Lijkt het je vergezocht? Toch is het dat niet. Domotica aansturen met je stem: het kan al. Siri heb je misschien al zelf gehoord? Je kan haar als bezitter van een smartphone opdracht geven om je contactpersoon op te bellen. En ja, ze spreekt al eens terug. In de ouderenzorg doet de sprekende bloempot zijn intrede. Hij geeft boodschappen door én staat in contact met de familie die automatisch meldingen krijgt bij bepaalde problemen.
… over robothondjes, zorg- en sexrobots...
Je hebt gelijk: dit zijn gewoon nuttige snufjes. Toch kunnen we binnen ouderenzorg een stapje verder gaan. Robothondjes worden geknuffeld als waren het levende viervoeters. Toyota bouwde al een zorgrobot. O, en de sexrobot, die kan je in ons eigen land al boeken.
… naar de sprekend echt lijkende humanoïde.
Asimo, de robot van Honda kan vragen beantwoorden en zelfs menselijke emoties interpreteren. Sommige humanoïden lijken al sprekend echt. Toch zijn die robots nog heel beperkt, aldus neurowetenschapper Ashish Ranpura in 'De mens', het boek van Ruby Wax. Echte sociale interactie kan je niet met technologie alleen bereiken.
Al is het niet als the real stuff, wetende dat technologie razendsnel evolueert: het is niet uitgesloten dat straks een humanoïde ook jouw hart verovert. Al is het maar voor even en voor een klein stukje.