5 mythes en feiten over een relatiebreuk

5 mythes en feiten over een relatiebreuk

24/05/2018

Een relatiebreuk is moeilijk en ook al beleeft iedereen een andere situatie, de gevoelens die je ervaart zijn wel vergelijkbaar. In het verwerkingsproces zijn er 5 fases die we allemaal doorlopen na een breuk: van ontkenning naar onderhandelen en twijfelen, naar woede en verdriet om uiteindelijk tot aanvaarding te komen. Per fase weerlegt singles coach Elke Clijsters een wijdversrpeide mythe:

Ontkenning

Mythe: De pijn gaat sneller weg als je hem negeert.

Feit: Het is beter om de pijn toe te laten, te leren aanvaarden en actief op zoek te gaan naar oplossingen.

 

Onderhandelen en twijfelen

Mythe: Een relatiebreuk verwerken duurt ongeveer een jaar.

Feit: Er is geen juiste of foute tijdspanne voor een verwerkingsproces. Een verlies verwerken is persoonlijk en verschilt voor iedereen.

 

Woede

Mythe: Woede is iets wat je niet kunt controleren.

Feit: Je hebt niet altijd controle over situaties waarbij je je in het nauw gedreven voelt, maar je kunt wel bepalen hoe je je woede uit. Je hebt altijd de keuze over hoe je op een situatie reageert.

 

Verdriet

Mythe: Praten over je verdriet maakt het erger.

Feit: Praten of schrijven over je verdriet en je pijn is niet gemakkelijk – maar het helpt. Je hoeft er zeker niet met iedereen over te praten, maar het is wel belangrijk dat je een vertrouwenspersoon vindt bij wie je terechtkunt.

 

Aanvaarding

Mythe: scheiden = falen.

Feit: De meest voorkomende oorzaken van een scheiding zijn: vreemdgaan, financiële problemen, te jong trouwen, slechte communicatie, verslavingen of uit elkaar groeien. Een scheiding komt vaak voor en wil helemaal niet zeggen dat je gefaald hebt. Je kunt erna nog zeker en vast een gelukkig(er) persoon worden en zelfs een beter leven gaan leiden.