2 verrassende slaatjes met seizoensgroenten
2 verrassende slaatjes met seizoensgroenten
Nu het lente is, heb je misschien opnieuw meer zin in frisse slaatjes? Deze twee verrassende recepten, mét seizoensgroenten, zijn ideaal als lunch of als bijgerecht. Smakelijk!
Salade van rauwe asperges met broodkruim, walnoten en munt
Voor 4 personen
Ingrediënten: 40 g gedroogd broodkruim – 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas – 60 g fijngehakte, licht geroosterde walnoten – 1 tl fijn geraspte citroenschil – grof zeezout en versgemalen zwarte peper – chilivlokken – 450 g asperges, de taaie uiteinden verwijderd – circa 60 ml vers citroensap – 5 g muntblad – extra vergine olijfolie
Maak dit gerecht vroeg in het seizoen als de asperges nog heel jong zijn en nog niet gekookt hoeven te worden.
Snijd brood in dobbelsteentjes en bak ze in de oven op de laagste stand tot ze helemaal droog zijn. Maal de dobbelsteentjes in een keukenmachine tot kruim als ze helemaal afgekoeld zijn. Doe het broodkruim, de Parmezaanse kaas, walnoten en de citroenschil in een grote kom. Voeg 1 theelepel zou, een paar draaien zwarte peper en ½ theelepel chilivlokken toe. Meng alles goed door elkaar.
Snijd de asperges in zeer dunne diagonale repen en voeg ze aan het broodkruimmengsel toe. Proef de salade en stem de smaken op elkaar af door meer zout, zwarte peper, chilivlokken of citroensap toe te voegen. Wanneer de salade een heerlijke, frisse smaak heeft, voeg je de munt en 60 ml olijfolie toe. Roer alles goed door elkaar, proef opnieuw en pas de smaak zo nodig nog aan. Serveer de salade direct.
Groen-rode salade met gesmolten kaas
Voor 6 personen
Ingrediënten: 3 el rodewijnazijn – extra vergine olijfolie – grof zeezout en versgemalen peper – 350 g roodlof, het hart verwijderd en grof gesneden – 150 g rucola – 100 g crucolo, provolone, taleggio of fontina, geraspt – 70 g grof gehakte, licht geroosterde hazelnoten – saba of balsamicoazijn
Verhit de grill op een hoge stand. Klop de rodewijnazijn met 60 ml olijfolie in een grote kom door elkaar en voeg royaal peper en zout toe. Voeg de roodlof en rucola toe en hussel alles goed door elkaar. Proef de salade en voeg eventueel nog peper en zout toe.
Schep de salade op ovenvaste borden of in een ovenvaste kom en strooi de kaas erover. Zet de salade ongeveer 1 minuut onder de grill, de kaas moet net gesmolten zijn. Strooi de geroosterde hazelnoten over de salade en druppel er tot slot een beetje saba of balsamicoazijn over. Dien direct op.