3 x papa verrassen met een lekker gerecht op de barbecue

3 x papa verrassen met een lekker gerecht op de barbecue

07/06/2019

Ben je klaar om Vaderdag goed te vieren? Kies voor een lekkere barbecue. Wil je papa écht verwennen? Sta zelf eens achter de barbecue. Met de hulp van Seppe Nobels & Peter De Clercq zal je zonder al te veel moeite vader – en de rest van de familie – omverblazen met deze receptjes uit de hele wereld.

Proef Italië: verbrande zoete puntpaprika

Ingrediënten – voor 4 personen

4 zoete puntpaprika’s – 1 teen knoflook, fijngehakt – 3 takken rozemarijn, grof gehakt – 3 takken tijm, grof gehakt – 10 jeneverbessen – 5 kruidnagels – 3 eetlepels koolzaadolie – peper uit de molen – fleur de sel – aromatisch houten plankje voor de barbecue

Aan de slag

  • Blaker de paprika’s 5 minuten zwart in de hete kolen van je barbecue.
  • Draai ze om de minuut een kwartslag.
  • Haal de paprika’s uit de kolen en schraap het verbrande vel ervan met een scherp mesje.
  • Leg de paprika’s op het houten plankje en strooi er de knoflook, rozemarijn, tijm, jeneverbessen en kruidnagels over.
  • Besprenkel ze met de koolzaadolie en kruid met peper uit de molen en fleur de sel.
  • Laat vervolgens de paprika’s 30 minuten verder garen aan de zijkant van je barbecue op lage temperatuur. Serveer de paprika’s op hun geheel.

Uit Frankrijk: in klei gegaarde hoevekip

Ingrediënten – 4 personen

4 biocitroenen – 1 hoevekip – 2 eetlepels vleeskruiden – 1 kg natuurklei – 20-tal kaffir limoenblaadjes – 4 eetlepels peperbollen – 2 eetlepels venkelzaad

Aan de slag

-vooraf-

  • Snijd de citroenen in vieren en steek ze in de kip. Kruid de kip met de vleeskruiden.
  • Rol vervolgens de klei open tot een dikte van ongeveer 1 cm.
  • Verdeel er de limoenblaadjes over en duw ze lichtjes in de klei met peperbollen en venkelzaad.

-op de barbecue-

  • Leg de kip in de kolen van je uitdovende barbecue. Leg ze eerst 30 minuten aan de zijkant en verplaats geleidelijk aan naar het midden van je barbecue.
  • Laat de kip in totaal zo’n 2,5 uur garen en draai ze om de 15 minuten even om.

-tip-

Afhankelijk van de grootte van de kip kan de effectieve gaartijd wat verschillen. In dit recept gaan we uit van een kip van ongeveer 1 kilogram.

Op z'n Scandinavisch: wrap van elandfilet in cederhout gegaard

Ingrediënten – 4 personen

100g hoisinIngrediënten – 4 personen 100g hoisinsaus – 50 ml Cornetbier blond – 3 eetlepels zure room – het sap van 1 citroen – 2 elandfilet of hertenfilet – 2 eetlepels barbecuekruiden – 4 cederhouten vellen – 4 maïswraps – 3 verbrande zoete puntpaprika’s, in reepjes gesneden – 2 eetlepels zonnebloempitten en ijzerdraadsaus – 50 ml Cornetbier blond – 3 eetlepels zure room – het sap van 1 citroen – 2 elandfilet of hertenfilet – 2 eetlepels barbecuekruiden – 4 cederhouten vellen – 4 maïswraps – 3 verbrande zoete puntpaprika’s, in reepjes gesneden – 2 eetlepels zonnebloempitten en ijzerdraad

Aan de slag

  • Meng de hoisinsaus, het bier, de zure room en het citroensap tot een sausje.
  • Snijd het vlees in reepjes van 0,5 centimeter en kruid met de barbecuekruiden.
  • ooster de vleesreepjes vervolgens kort op je barbecue. Gebruik hiervoor het best een fijn rooster of een bakplaat met gaatjes.
  • Daarna leg je de cederhouten vellen op je werkvlak en leg je er telkens een maïswrap op.
  • Verdeel er wat vleesreepjes en verbrande paprikastukken over, werk af met zonnebloempitten. Rol de wraps samen met de cederhouten vellen dicht en maak vast met ijzerdraad.
  • Leg dan de wraps op het rooster van je barbecue en sluit het deksel.
  • Laat de wraps zo 10 minuten garen.
  • Serveer met de hoisinsaus en Cornetbier en eet uit het vuistje.

Wil je meer recepten? Laat “Grillmasters” je inspireren!