Zo herken je een migraine-aanval

Zo herken je een migraine-aanval

18/11/2019

Migraine is hoofdpijn, maar niet elke hoofdpijn is migraine. Een migraine-aanval is dan wel voor elke patiënt anders, toch is er een gelijkaardig verloop. Eén ding is duidelijk: migraine haalt je leven ondersteboven.

1. De waarschuwingsfase

Bij 20 à 60 procent van de migraine-patiënten start enkele uren tot soms 2 dagen voor de aanval een aankondigingsfase. Soms verloopt die heel duidelijk, bij ander patiënten veel minder uitgesproken. Vermoeidheid, duizeligheid, nekpijn en concentratiestoornissen zijn enkele van de voortekenen die op zich of gecombineerd kunnen voorkomen.

2. De aura

Visuele verschijnselen, een voorbijgaand neurologisch proces, komen voor bij 20 à 30 procent van de migraine-patiënten. De aanval treedt dan binnen het uur in. In sommige gevallen komen deze verschijnselen ook voor tijdens de aanval. De verschijnselen zijn visueel, tactiel, fatisch of motorisch.

- visuele verschijnselen: zwarte vlekken, lichtflitsen, een combinatie van beide
- tactiele verschijnselen: tintelingen of een verdoofd gevoel in de armen of handen
- fatische verschijnselen: woorden komen moeilijker, taalvaardigheid is verward
- motorische verschijnselen: krachtvermindering.

3. De hoofdpijnfase

Dit is overduidelijk de aller-vervelendste fase in de aanval. Veel patiënten kunnen tijdens deze fase niet normaal functioneren en zoeken hun heil in een donkere, rustige plaats en/of medicatie. Vaak is er ook sprake van misselijkheid, braken, lichtgevoeligheid,... Kenmerkend voor migraine is dat de pijn zich aan één kant van het hoofd situeert.

4. De herstelfase

Neen, na de hoofdpijnfase is de aanval nog niet dadelijk uit het hoofd. De herstelfase is zowat te vergelijken met de waarschuwingsfase. Vermoeidheid en concentratiestoornissen komen ook hier voor.

Heb jij migraine?

 

Herken je deze vier fases? Dan heb jij mogelijks migraine. Let wel: enkel een arts of neuroloog kan de diagnose stellen. Is er een diagnose? Dan is het de uitdaging om met de aanvallen te leren herkennen én vooral om er mee te leren omgaan. 

Eén troost: je bent helemaal niet alleen. Wist je dat deze vrouwen last hebben van migraine? Virginia Woolf, Elizabeth Taylor, Serena Williams, Isolde Lasoen en Evy Gruyaert.

Evy lijdt sedert haar tienerjaren aan migraine-aanvallen. Ben je patiënt, dan kan je heel wat opsteken van het boek ‘Kop op’. Samen met neuroloog Koen Paemeleire gaat Evy dieper in op de problematiek rond migraine.

Zijn er triggers? Wat is migraine precies? En vooral: hoe geef je het een plek in je dagdagelijkse functioneren.