10 gewoontes die jouw leven met fibromyalgie vergemakkelijken

10 gewoontes die jouw leven met fibromyalgie vergemakkelijken

11/06/2019

Fibromyalgie is een soort burn-out van het lichaam. De stress-gerelateerde aandoening wordt gekenmerkt door een reeks lichamelijke en psychische klachten. Hieronder geven we 10 goede gewoontes die jouw leven met fibromyalgie zullen vergemakkelijken

1. Slaap goed & genoeg

De dag beginnen met een uitgerust gevoel maakt een wereld van verschil voor de kwaliteit van je dag. Ga voor 8 à 9 uur slaap per nacht en vermijd prikkels twee uur voor het slapengaan. Zo zou blauw licht (van je tv, je smartphone, je tablet…) kunnen verhinderen dat je natuurlijk slaaphormoon op gang komt.

2. Stop met ‘moetens’ in je hoofd

We denken allemaal dat we van alles moeten. Toegegeven: de druk om te presteren is vandaag de dag echt groot. Maar kijk eens eerlijk naar alle dingen die volgens jou ‘moeten’ gebeuren. Is dat echt wel zo? Wat als je ze eens niet zou doen? Wat zou er dan gebeuren?

3. Vervang perfectionisme door optimalisme

Natuurlijk mag je proberen om de dingen zo goed mogelijk te doen, maar als je drang naar perfectie je in de negatieve stress duwt, is het tijd om grenzen te stellen. Goed is écht wel goed genoeg. Ga op zoek naar dingen die je energie geven, en probeer die wat vaker op je agenda te zetten.

4. Bouw op tijd rust in

Wissel activiteit en rust af. Zoek af en toe bewust de stilte op. Meditatie zoals mindfulness of transcendente meditatie kan je helpen om weer rust in je hoofd te brengen. Als meditatie je weinig zegt, kun je ook even gaan wandelen in het bos of in alle rust een kop thee drinken.

5. Beweeg regelmatig

Je hoeft geen abonnement op het fitnesscentrum te nemen of topsporter te worden, maar het is wel belangrijk om elke dag minstens een halfuurtje te bewegen. Kies een activiteit waar jij je goed bij voelt en zorg dat je tijdens die activiteit nog kunt praten met je sportmaatje. Zo vermijd je dat je over je grenzen gaat.

6. Werk in balans

Maak een afspraak met jezelf en vraag jezelf: hoe gaat het? Hoe wil ik het? Maak dan een afspraak met je werkgever en overleg wat mogelijk is. Als je er niet uitkomt, is het een idee om een afspraak te maken met een professionele loopbaanbegeleider, die zal je sowieso kunnen helpen.

7. Wees niet te goedgelovig

Sommige mensen denken dat hun probleem met voeding te maken heeft. Internet en sociale media spelen hier maar al te vaak op in. Laat je niets wijsmaken en indien je twijfelt, vraag dan advies aan een arts.

8. Las een piekerkwartiertje in

Bij het piekeren word je gedomineerd door negatieve gedachten, emoties en gevoelens. Dat zijn geen helpende gedachten. Je kunt het piekeren ‘indammen’ door een piekerkwartiertje in te lassen. Bij dat piekerkwartiertje is het dan wel belangrijk dat je dat kwartiertje niet aantrekkelijk maakt, kies er dan ook niet voor om te piekeren op plaatsen waar je graag bent. Zet je dus niet in je zetel of doe het niet tijdens je dagelijkse wandeling.

9. Vraag tijdig om hulp

Als al je pogingen je nog steeds niet vooruithelpen, blijf er dan niet mee rondlopen. Vraag op tijd ondersteuning van je omgeving of maak en afspraak met je arts.

10. Start vandaag met je (nieuwe) goede gewoontes

Goede gewoontes aanleren is hard werken. Het duurt een tijdje voor ze echt in jouw leven geïntegreerd zijn en geen moeite meer kosten. Ga dus stap per stap te werk en probeer niet alles in een keer drastisch te veranderen. Wil je meer lezen over Fibromyalgie? Dr. Herlinde Jacobs vertaalde al haar verworven kennis naar mensentaal in het boek “Fibromyalgie: anders bekeken”.