2 x koken met seizoensgroenten.
2 x koken met seizoensgroenten.
Knolselder en spruitjes: je vindt ze nu echt wel nog volop bij de groentenboer. Haal deze seizoensgroenten in huis en hak ze in de pan.
Licht en fris: knolseldervelouté met citroen
Dit leg je klaar op je aanrecht:
1 venkelknol - 1 grote knolselder (750g) - 1 ui - 1,2 l groentebouilon - 1 kl vers gehakte kruiden - citroenrasp van 1 citroen - 100 g light roomkaas - z&p - 4 citroenschijfjes
Aan de slag:
Verwijder het lof van de venkel en houd een portie apart om straks te gebruiken als garnituur.
Schil de knolseleder en snijd hem in blokjes.
Hak de ui fijn.
Plaats venkel, ui en knolselder in een pan en giet hierbij de bouillon.
Voeg de verse kruiden en de citroenrasp toe.
Breng aan de kook en laat 25 tot 30 minuten sudderen op een laag vuurtje.
Mix de soep samen met de light kaas en breng op smaak met peper en zout.
Werk net voor het opdienen af met het venkelloof, citroenschijfjes en citroenrasp.
(Recept voor 4 personen uit '365 dagen Flex' - 2 SmartPoints)
Vol vitamines: risotto met spruitjes
Dit leg je klaar op je aanrecht:
700g spruitjes - 1 ui, gesnipperd - 1 teentje knoflook gesnipperd - 2 kl vloeibare margarine - 200g risottorijst ongekookt - 200 ml droge, witte wijn - 1 l groentenbouillon - 1 kl bicarbonaat - 200 g doperwtjes (diepvries) - 50 g garaspte parmezaan - peper
Aan de slag:
Houd een 16-tal spruitjes apart en snipper de rest fijn.
Bak de ui en knoflook in de margarine.
Doe er de rijst en de gehakte spruitjes bij.
Laat alles even bakken, zodat de rijst met vetstof bedekt is.
Giet er de wijn bij en laat verdampen. Giet de bouillon bij de rijst met spruitjes. Zet een deksel op de pan en laat 18 minuten garen zonder roeren.
Kook de apart gehouden spruitjes gaar in water met bicarbonaat.
Doe er 2 minuten voor het einde van de gaartijd de erwtjes bij.
Giet af en spoel onder koud water.
Halveer de spruiten. Roer de spruitjes en erwtjes door de risotte.
Voeg de parmezaan erbij. Roer om en kruid bij met de peper.
(Recept voor 4 personen uit 'Mijn kookboek' - 8 SmartPoints)