3 x op reis in de keuken

3 x op reis in de keuken

28/09/2019

Hou je van reizen, maar zit het er de eerstvolgende weken of maanden niet echt in? Met de juiste gerechten tover je jezelf zo terug naar heel ver weg.

 

Exclusief met kreeft uit Kopenhagen

Met deze verrukkelijke kreeftensalade, waan je je zo aan een tafeltje van één van de betere eethuizen in de buurt van het theater in Kopenhagen.

Dit heb je nodig voor de salade:

Vlees van 2 versgekookte kreeften - 2 stronkjes witloof - 1 venkelknol - 15 g gezouten boter - 10 plukjes dille - 1 bosje waterkers

Dit heb je nodig voor de vinaigrette:

1 el fijngesneden sjalotjes - 4 el citroensap - 2 el olijfolie - 1 tl honing - zeezout en versgemalen peper

Aan de slag:

  • Snijd het (lauwe) kreeftenvlees in kleinere stukken.
  • Klop de ingrediënten voor de vinaigrette goed door elkaar.
  • Snijd witlof en venkel in lange, fijne repen.
  • Doe de venkel in een kom ijskoud water zodat de blaadjes opkrullen.
  • Verhit boter in een koekenpan.
  • Bak de repen witlof mooi aan tot die bruin kleuren.
  • Leg op borden, schep de stukjes kreeft erover.
  • Besprenkel met vinaigrette.
  • Garneer met de venkel, de dille en de waterkers.
  • Bestrooi met versgemalen peper.
Recept uit 'Kopenhagen Food'

Ramen slurpen als in Japan

Een verrukkelijk kommetje ramen: daar zeggen wij volmondig ‘hai’ tegen.

Dit heb je nodig:

240 g verse ramen (of verse noedels) - 150 g rode sla - ½ komkommer in juliennereepjes - 1 tomaat, in juliennereepjes - 1 avocado zonder pit, in dunne plakjes- 1 lente-ui schuin gesneden - sesamzaadjes - 1 tl geroosterde sesamolie - 2 eieren
Voor de saus: 60 ml zouarme tamari - 2 el geroosterde sesamolie - 11 el geroosterd sesamzaad - 1 tl honing - 3 el rijstazijn - 2 ½ tl geraspte gember

Aan de slag:

  • Breng water aan de kook in een ruime pan en kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Giet af, spoel en zet apart.
  • Verhit de sesamolie in een pan met anti-aanbaklaag.
  • Giet de geklopte eitjes erbij.
  • Vouw met stokjes of een spatel fijne crêpes.
  • Laat afkoelen en snijd in reepjes.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus.
  • Doe de sla en de noedels in een kommetje.
  • Leg er reepjes komkommer, tomaat, ei en avocado bij.
  • Garneer met groene uitjes en/of geroosterd sesamzaad.
  • Besprenkel met de saus.

Recept uit 'Kintsugi'

Pittig met paprika uit Hongarije

Goulash: dat eet je nergens ter wereld lekkerder dan op de Hongaarse steppe. Hoewel, vanaf nu ook bij jou thuis.

Dit heb je nodig:

400 g mager rundsvlees - 200 g mager varkensvlees - 4 uien - 2 teentjes knoflook - 1 el vloeibare margarine - 1 el gedroogde marjolien - 2 el paprikapoeder - 30 g bloem - 500 ml vleesbouillon - 3 tomaten - 2 gele paprika’s - 500g aardappelen - 3 wortelen - peper en zout

Aan de slag:

  • Snijd het vlees in blokjes.
  • Fruit de uien en knoflook in de margarine.
  • Voeg er het vlees bij en laat meestoven.
  • Kruid met peper, zout, paprikapoeder en marjolein.
  • Bestrooi met de bloem.
  • Schenk er de boillon bij en laat 1 uur sudderen.
  • Snijd de tomaten in blokjes.
  • Verwijder zaadlijsten van de paprika’s en snijd in stukken.
  • Schil aardappelen en wortelen en snijd in stukken.
  • Doe de groenten en de aanrdappelen in de kom.
  • Roer goed om en laat nog 20 min sudderen.
  • Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.

Recept uit 'Mijn kookboek'