4 handige trucs voor bij het foodpreppen
4 handige trucs voor bij het foodpreppen
Handige trucjes maken dat kwartiertje voorbereiding in de keuken net iets aangenamer. Wil jij knapperige champignons bakken, ui snijden zonder tranen en eiwit kloppen als je oma? Ga op zoek naar een champignonborsteltje, een kraakheldere handdoek en een waxinelichtje.
Paddenstoelen schoonmaken
Ook in de keuken ondervinden we dat de herfst er is. Cantharellen, oesterzwammen en champignons allerhande vinden plots hun weg op de ingrediëntenlijst van elk recept.
Lekker, maar hoe maak je die nu eigenlijk schoon?
- Onthoud voor eens en altijd: je gooit ze niet in een bak water! De paddenstoelen nemen namelijk water op en dan kan je ze nooit meer mooi bruin bakken.
- Dé manier is elk exemplaar schoonvegen met een paddenstoelenkwastje. Enige alternatief: een licht vochtige keukendoek.
Noten roosteren
De noot is bezig aan een heuse opmars. In tal van recepten vind je ze dan ook terug. Als heus onderdeel (zoals in notenbrood) of als knapperige smaakmaker (bij slaatjes).
Je kan ze roosteren in een pan, maar dan heb je altijd het risico dat je lekkere noten aangebrand zullen zijn. En dat levert een bittere smaak op.
- Dus: strooi ze uit op een bakplaat.
- En plaats ze 5 à 10 minuten in een goed voorverwarmde open. 175°. Celsius, geen Farenheit! :-)
Super makkelijk! Smakelijk! :-)
Eiwit kloppen
Onze oma’s deden het zonder morren, dus ook wij kunnen het: eiwit kloppen met de hand. Echt waar!
Waar je echt wel op moet letten is dit: onvet heel goed je kom én je garde. Is je kom heel vies of vertoont hij kleine roestplekjes? Strooi zout in de kom en wrijf het oppervlak schoon met een halve citroen. Goed uitspoelen en afdrogen achteraf met...een kraaknette handdoek.
- Je verse scharreleitjes liggen te wachten op kamertemperatuur!
- Voeg de eiwitten in de kom, houd die tegen je aan en klop krachtig in de richting van de klok.
- Hoe je weet of je mag stoppen? Blijf dit gewoon doen tot het eiwit stijve pieken vormt.
- Of houd de kom ondersteboven boven het hoofd van je lief (geheel op eigen risico).
Uien snijden zonder tranende ogen
Ha! Deze tips zijn echt het proberen waard. Ze zullen je kookuurtjes net iets aangenamer maken. En je compagnon die altijd bewwert dat hij/zij 'er echt niet tegen kan'? Die heeft geen enkel excuus meer.
- Zet de afzuigkap aan zodat het zwavelgas uit de uien naar de afzuigkap worden gezogen.
- Maak je mes, en eventueel ook je snijplank, vochtig.
- Brand een waxinelichtje in de buurt van je snijplank, hierdoor wordt de zwavel opgebrand voor het je ogen kan bereiken.