Als je alles zou kunnen eten wat je wilt…

Als je alles zou kunnen eten wat je wilt…

04/05/2018

Carola Van Bemmelen is food- en lifestylecoach met een passie voor gezondheid en schreef het boek ‘De gelukkige eter’. In interviews krijgt ze vaak de vraag ‘Wanneer ben je een Gelukkige Eter?’ In deze blog geeft ze je de uitgebreide versie van haar antwoord.

Wat veel mensen denken

Veel mensen denken dat ze een Gelukkige Eter zijn wanneer ze alles kunnen eten wat ze willen, wanneer ze willen en hoeveel ze willen. In mijn beleving word je daarvan juist een ongelukkige eter. Dat is immers wat we de afgelopen decennia gedaan hebben en veel heeft het ons niet gebracht. We zijn met z´n allen zieker, dikker en ongelukkiger dan ooit én we zijn compleet de leiding kwijt over ons eetgedrag.

Eten is als geld

Om goed uit te kunnen leggen hoe het werkt, maak ik graag de vergelijking met geld. Wie wil er niet een oneindige bankrekening die zichzelf steeds opnieuw automatisch aanvult. Dat wil iedereen toch! Of niet? Zou je echt gelukkiger zijn? Tot op zekere hoogte misschien wel, maar zodra alle behoeften zijn vervuld maakt heel veel geld hebben je echt niet gelukkiger. Het is hetzelfde als dat eerste koude drankje dat je drinkt na een flinke bergwandeling. Dat smaakt tien keer beter na die wandeling dan daarvoor. Het eten trouwens ook. Moeite moeten doen voor iets, geeft het waarde.

Wat geldt voor geld, geldt ook voor eten

Omdat er op iedere hoek van de straat eten verkrijgbaar is, zijn we de waarde van echte voeding volledig uit het oog verloren. Waar het nog geen 100 jaar geleden heel bijzonder was om iedere avond een goede maaltijd te kunnen eten, is het nu de normaalste zaak van de wereld. Waar je je vroeger nog kon verheugen op het eten omdat je echt honger had, is het nu iets dat je doet voor de TV of in de auto. En vaak niet omdat je honger hebt, maar vanuit stress of verveling of omdat het weer tijd is om te eten.

Je oerbrein vindt het prachtig

Door alles eten wat je wilt, wanneer je wilt en hoeveel je wilt, geef je jouw oerbrein volledig vrij baan. Je laat als het ware een kind van vijf alleen door de supermarkt lopen met een onbeperkt budget. Hierdoor ben je overgeleverd aan de grillen van je instinct. Je oerbrein bepaalt het menu van de dag en dat kiest voor eten dat snel, makkelijk en lekker is, liefst met grote hoeveelheden suiker, zout en vet. Dit zorgt voor stress in je lijf en stress in je hoofd.

Je wilt meer, meer, meer...

Wanneer je oerbrein de eetregie voert, zal het ervoor zorgen dat je de hele dag bezig bent met eten. In je hoofd, in je omgeving, door letterlijk te eten of door vooral te willen eten. Je ziet het jezelf doen en kunt het niet stoppen. Natuurlijk zijn er mensen die prima om kunnen gaan met eten. Net zoals er mensen zijn die heel goed zijn met geld. Maar er zijn veel meer mensen die dat moeilijk vinden. Net zoals het weerstaan van alle eet-verleidingen die ons de hele dag omringen.

Zorg voor de juiste strategie

Een Gelukkige Eter kent dit mechanisme en heeft niet alleen voor zichzelf een goede manier gevonden om met eten om te gaan, ze heeft ook losgelaten dat ze perfect moet zijn en alles perfect moet doen. In plaats daarvan geeft ze zichzelf wat ze echt nodig heeft en eet ze volgens een strategie die past bij haar brein. Welke manier dat is, is afhankelijk van hoe gelukkig haar brein wordt van eten (dit kun je hier testen).

Vergelijk het ook hier maar met mensen die heel makkelijk geld uitgeven: die zijn veel beter af met een contant budget per week dan met een pinpas of creditcard. Hetzelfde geldt voor eten. Wanneer jouw brein heel gelukkig wordt van eten, dan is het zaak om jezelf een ´eetbudget´ te gaan geven, samen met afspraken en een structuur die aansluit bij wat jouw brein nodig heeft. Hierdoor neem je de stress weg die eten voor jou met zich meebrengt en neem je weer zelf de leiding over jouw eetgedrag. Dat geeft rust en uiteindelijk ook zelfvertrouwen wanneer je ziet dat het werkt. En je oerbrein? Dat is blij, want het kan weer lekker gaan pitten en zal zich nergens meer mee bemoeien.