Lekker zuiders: echte Catalaanse crostini
Lekker zuiders: echte Catalaanse crostini
Was je al in Catalonië? Dan kreeg je ongetwijfeld hun ‘pa amb tomaquet’ of tomatenbroodjes geserveerd.
In Catalonië serveren ze deze crostini als ontbijt. Heerlijk fris. Wij eten ze ook echt graag als hapje vooraf bij het diner. Of als tapa bij ‘n glaasje zuiderse wijn.
Wij hebben het originele recept van Lucio Galletto, auteur van 'De keukens van de Middellandse zee'.
Onontbeerlijk
extra vergine olijfolie
6 sappige zeer rijpe tomaten
12 sneetjes ciabatta
3 teentjes knoflook
zeezout
Verhit de oven tot 180° C. Snijd de teentjes knoflook doormidden. Rooster het brood lichtjes gedurende 5 minuten. Wrijf elk broodje royaal in met de snijvlakken van de knoflookteentjes.
Halveer de tomaten. Wrijf ook de snijvlakken over de getoaste broodjes. Druk zoveel mogelijk vocht in de ciabatta’s. Gooit het vel weg. Besprenkel gul met olijfolie. Strooi zeezout over het brood en verorber dadelijk.
(Zijn de tomaten niet echt rijp? Catalaanse mama’s lossen dit zo op. Rasp de tomaten en roer er enkele eetlepels olijfolie door. Eventueel kan je ook een pasta maken van de lookteentjes en die op je broodjes smeren.)
TIP: Als hapje voeg je wat Ibericoham, ansjovis of manchegokaas toe. Lekker? Si, senor!