Superfoods uit je tuin
Superfoods uit je tuin
04/05/2019
Je hebt ze ongetwijfeld ook in je keukenkast: exotische etenswaren waar de meest heilzame effecten aan toegewezen worden. Maar wist je dat je in je tuin nu ook superfoods vindt?
Brandnetels en paardenbloem
Voor je deze plantjes je gazon uitzwiert: dit zijn echte superfoods. Van de brandnetels maakten onze oma’s al thee en soep. En de blaadjes van de paardenbloem versneden ook zij al in een slaatje. Tijd om deze gewoonte terug op te nemen.
Soepje van brandnetels
Dit leg je klaar voor 4 personen:
200 g brandnetels - 1 sjalotje - ½ tl venkelzaad - 1 el boter - 600 ml kippenbouillon - 1 steranijs - 400 ml Pernod - ½ tl zout
Aan de slag:
- Was de brandnetels
- Pel het sjalotje en hak fijn
- Fruit sjalotje en venkelzaad in de boter tot het sjalotje glazig is
- Voeg bouillon en steranijs toe.
- Laat 15 min pruttelen
- Verwijder steranijs
- Draai het vuur hoger en voeg de brandnetels toe
- Breng aan de kook en laat 1 minuut koken
- Pureer de soep met een staafmixer of in de blender
- Voeg de Pernod toe en breng op smaak met peper en zout
- Een likje room mag
Weetjes:
- Dit soepje zit boordevol vezels, nitraat en gezonde polyfenolen!
- Ook zevenblad kan je plukken. Te gebruiken als spinazie
- Look-zonder-look gespot? Je gebruikt het net als basilicum in slaatjes, op tomaten of in pesto
Bron: 'Gelukseten' van wetenschapsjournalist Henrik Ennart en topchef Niklas Ekstedt.