Waarom je niet slaapt en hoe het op te lossen
Waarom je niet slaapt en hoe het op te lossen
Bijna niets levert zoveel stress en ongerustheid op als slaapproblemen. En toch is het in de meeste gevallen vrij eenvoudig op te lossen. Ze kunnen inderdaad tot ernstige gezondheidsproblemen leiden zoals stemmingsstoornissen, een hoge bloeddruk en gewichtstoename, maar ze zijn wel behandelbaar.
De behoefte aan slaap verschilt van persoon tot persoon en neemt af naarmate we ouder worden, maar zeven uur slaap is gemiddeld voldoende. Je moet weten dat slaapperceptie en slaapwerkelijkheid niet altijd overeen komen. Als je een te groot deel van je tijd in lichte slaap doorbrengt, krijg je het gevoel dat je slecht of zelfs helemaal niet slaapt terwijl je wel degelijk slaapt.
Hoe zorg je dan voor meer kwaliteitsvolle slaap? Een goed dag- en nachtritme en meer zorg dragen voor je slaaphygiëne zijn de sleutels!
- Besteed aandacht aan regelmatig eten en sporten voor een gezond ritme.
- Let erop wanneer je je blootstelt aan licht. Blootstelling aan licht van welke bron dan ook in de late avond of vroege nacht kan een negatieve invloed hebben op je 24-uursritme en je slaap. Dim dus je lichten aan het einde van de dag en verduister je kamer zo goed mogelijk. Je hersenen pikken namelijk de minste lichtbron op, ook je wekkerradio, het display van een smartphone of die kier onder de deur. Zet dus je smartphone, laptop, tablet en andere apparaten uit.
- Stop met roken en koffie drinken.
- Investeer in een goede matras en een goed hoofdkussen.
- Ontwikkel een slaaproutine en houd je daaraan. Maak er bijvoorbeeld een routine van om ’s avonds nog een halfuurtje te lezen (bij gedimd licht), je dan klaar te maken in de badkamer, je partner slaapwel te wensen en vervolgens het licht uit te doen. Onderbreek je routine niet met bijvoorbeeld je smartphone.
- Houd je angst en stress onder controle. Angst en stress spelen een rol bij slapeloosheid. Probeer die dus tot een minimum te beperken. Komt de slaap niet, ontspan je dan en geniet van de rust in je slaapkamer. Uitrusten is ook heilzaam voor je lichaam. Maak ook een concreet plan om alle negatieve factoren die van invloed zijn op jouw slaapkwaliteit aan te pakken.
- Ontwikkel een slaapschema. Een vaste wektijd is het allerbelangrijkste en aan de hand daarvan kun je een bedtijd bepalen. Je doet beter een kort dutje (van maximum dertig minuten) om wat slaap in te halen dan in het weekend uit te slapen omdat je anders je slaapschema overhoop haalt.
In deze filmpjes legt dokter W. Chris Winter, auteur van Waarom je niet slaapt en hoe het op te lossen, het zelf uit: