Familiefeestje? Serveer eens een kaasplank
Familiefeestje? Serveer eens een kaasplank
De samenstelling van een klassieke kaasplank is geen sinecure. Hoewel jij kiest voor wat jij lekker vindt, zijn er enkele regels die je helpen van jouw familiefeest een culinair toppertje te maken.
De kaas
- Ga je voor topproducten? Ga dan zeker langs bij een echte kaaswinkel of ‘fromagerie’.
- Als durver stap je even binnen bij de lokale boer. Een vers product uit de korte keten is een absolute meerwaarde op tafel.
- Kies voor een assortiment van verschillende types kaas (op basis van geiten-, schapen-, en koemelk). Zo vindt iedereen een stukje naar zijn smaak.
- Zorg ervoor dat er een mix is tussen verschillende texturen: een harde, een romige en een brokkelkaas bijvoorbeeld.
- Idem voor de rijping. Pittig rijp én zacht jong mogen niet ontbreken.
- Neem de kaas minstens een uur vooraf uit de koelkast. Smaak en textuur komen dan pas ten volle tot hun recht.
Zo serveer je de kaas
- Ga voor een houten plank en leg er één of meerdere kaasmessen bij. Een sterk geurend hompje kan je onder een stolp zetten. Dit oogt extra stijlvol!
- Snijd de kazen eventueel al aan. Uit een ronde kaas snij je een driehoekje los, een spie snijd je even opzij aan.
- Ga voor kraakvers boerenbrood, met of zonder noten. Knapperig stokbrood, trosjes druiven en wat noten maken je kaasplank ‘very French’. Vijgen en peer voegen een classy touch toe.
Om door te spoelen
- Als klassieker ga je voor wijn. Rood kan altijd. Vraag echter bij je wijnspeciaalzaak eens of er alternatieven zijn.
- Ga je voor gedurfd? Kies een smaakvolle witte wijn. Doen! Een glaasje port kan als afsluiter. En uiteraard: een goed bier mét pit is een lekker Belgische alternatief voor de Franse kaas en wijn!
Tip voor de lekkerbek: ‘Het Franse kookatelier’.
Recepten, technieken én verhalen voor en over lekkers voor familiefeestjes.