Kracht vinden als je naaste depressief is

Kracht vinden als je naaste depressief is

23/08/2018

Ziekte treft niet alleen de patiënt. Als partner of lid van het gezin draag je de last van een depressie mee op je schouders. Dat kan loodzwaar zijn. En het risico zelf depressief te worden is reëel, aldus gezondheidspsycholoog Huub Buijssen. Soms heb je dan nood aan een beetje lichtheid in je bestaan. Terecht.

 

Zorg voor jezelf: grijp dat zuurstofmasker

Heb je ooit gevlogen? Eén van de tips die de stewards geven aan ouders is: in geval van nood zet je eerst je eigen zuurstofmaskertje op en dan pas dat van je kind. Hoewel het misschien vreemd aanvoelt, is dit topadvies. Want hoe kan je een ander helpen als je zelf niet ok bent?

Zo is het ook als jouw lief depressief is. Niemand is ermee gebaat als je mee het donker in springt. Laad jouw energie op met hobby’s, vrienden en je eigen leven. Al voelt het soms zo, dit is absoluut geen verraad! Integendeel.

Mildheid helpt (voor je naaste én voor jezelf)

Negatieve kritiek is sowieso hard om slikken. Bij iemand die depressief komt dit dubbel zo hard binnen.

Accepteer ook je eigen fouten. Schiet je eens uit je slof? Het is menselijk. Vergeef jezelf en ga vooruit zonder om te kijken. Het zal je helpen niet steeds in dezelfde fouten te hervallen. Echt waar. Mildheid helpt.

Voorkom dat je in een isolement terecht komt

Misschien ging je vroeger vaak op stap. En heeft je partner nu niet langer de fut om buiten te komen.
Soms is er schaamte. Over wat er thuis speelt.
Of voel je je schuldig als je er eens op uit trekt en geniet.

Drie redenen waardoor je kan vereenzamen. Kom buiten. Adem. Geniet. En praat. Het geeft je kracht. En daar heb je nu nood aan. Doen, dus!

Depressie blijft een taboe. En is moeilijk te begrijpen voor buitenstaanders.

In ‘Als een dierbare depressief is’ beschrijft deskundige Huub Buijssen hoe het voelt als je aan een depressie lijdt, maar ook hoe je er als naaste mee kan omgaan zonder jezelf te verliezen.