Liefdesoesters met bayonneham en basilicum
Liefdesoesters met bayonneham en basilicum
11/02/2019
Een dozijn oesters met een fijne emulsie als smaakmaker voor zijn tweetjes. Als dat geen toppertje is voor valentijn.
Dit heb je nodig voor de oesters
12 oesters - 4 (gele) tomaten - 3 cl WITTE balsamicoazijn - 4 sneetjes bayonneham in reepjes
Dit heb je nodig voor de basilicumemulsie
Vocht van de oesters dat je tot 1 dl aanvult met champagne - 20g basilicumblaadjes - 20g restjes van de bayonneham - 1 dl culinaire room - zwarte peper van de molen
Aan de slag
- Open de oesters en verwijder de vrucht.
- Zeef het vocht.
- Breng het oestervocht, samen met de restjes ham en de room aan de kook. Laat 3 minuten trekken, laat inkoken en zeef.
- Breng op smaak met de peper.
- Laat afkoelen tot de basilicumroom lauw is.
- Snijd de tomaten in vier. verwijder de zaadlijsten. Mix het vlees en duw door een fijne zeef.
- Doe de zaadjes erbij en meng met de balsamicoazijn.
Presentatie
- Schik in elke schelp een oester en enkele reepjes ham.
- Lepel daarop wat van het tomatensap.
- Mix de basilicumroom schuimig en werk er de oesters mee af.
Receptje uit 'Ham'. Een boek vol verhalen én recepten rond de tophammen in Europa. Bayonneham is er eentje van.