Meer aandacht voor je smartphone dan voor je lief?
Meer aandacht voor je smartphone dan voor je lief?
Je omgeving - en je lief - (onbewust) negeren omdat je door je Facebookberichten scrolt: gebeurt het je wel eens?
Het is vlug gebeurd
Even ga je op zoek naar een mooi kiekje op je telefoon en voor je het weet ben je een kwartier aan het liken, scrollen en posten. Terwijl je lief aan tafel zit te wachten om het aperitief in te schenken. Het lijkt een paradox. En toch is het vlug gebeurd en komt het heel vaak voor.
Het heeft een naam
Phubbing, zo klinkt de term. Het lijkt onschuldig maar het kan een negatieve invloed hebben op je relatie. In ‘Liefde in tijden van Tinder’, over de impact van sociale media op onze relaties, lezen we dat de context heel belangrijk is. Formele dates of bewust gekozen qualitytime, zoals de aperotime van hierboven, wekken het meeste wrevel op.
Foei, die smartphone
Uit onderzoek blijkt dat zelfs het louter zichtbaar zijn van je smartphone de kwaliteit van jullie conversaties kan kelderen. Blijkbaar voelen gesprekspartners meer empathie als dat ding niet te bespeuren is.
De ironie
Terwijl een smartphone net voor optimale communicatie moet zorgen, is het resultaat binnen koppels door het phubben dat de communicatie slechter wordt. Quality-time met je lief? Gooi die smartphones even de kamer uit.
Phubbing: samenstelling van de termen 'Phone' en 'Snobbing'.
Snobbing: je aandacht laten afdwalen