Relaties in tijden van stress: do’s en don’ts
Relaties in tijden van stress: do’s en don’ts
Door de veranderende samenleving is er een toename van stress en in je relatie gaat het erom die stress bij jezelf en je partner te verminderen. Om dat te doen, moet je je partner geven wat hij of zij het meest nodig heeft en daarvoor heb je natuurlijk inzicht nodig. Als je begrijpt wat het belangrijkste is voor de vervulling van je partner, kun je je energie en liefde op succesvollere wijze richting geven. Je zal ook merken dat je op die manier zelf meer zal terugkrijgen van je partner.
Voor vrouwen is praten over gevoelens een goede manier om stress te verminderen. En ja, ook mannen willen daarover praten: voor hen is het een manier om contact te maken met hun partner, maar niet om stress te verminderen. Andere stressverlagers voor vrouwen zijn vormen van steun zoals genegenheid, aandacht, zorgzaamheid en begrip.
Do: knuffelen – zeker voor het slapengaan – helpt om jouw stress te verlagen.
“Vrouwen hebben meer persoonlijke liefde nodig; mannen moeten zich op een persoonlijke manier succesvol voelen. Daardoor vermindert de stress die ze beide voelen.”
Do: praat over je gevoelens en maak hem duidelijk dat jij verwacht dat hij luistert zonder meteen oplossingen te willen bieden.
Om het stressniveau van een man te verminderen heeft hij waardering nodig, op die manier voelt hij zich persoonlijk succesvol en je zal als partner ook meer terugkrijgen. Laat hem dus voelen dat zijn steun en inspanningen jou helpen om gelukkiger te zijn. Het geluk van een vrouw geeft een man namelijk een groter gevoel van betekenis in zijn leven.
Don’t: voel je niet verwaarloosd als hij tijd voor zichzelf neemt en jou aanspoort hetzelfde te doen. Het grootste geschenk dat je hem kan geven is om van die tijd te genieten en je te ontspannen. Het creëert een win-winsituatie.
Do: wees dankbaar voor zijn steun en toon dat het je gelukkiger maakt. Je mag gerust zijn ego strelen door te zeggen ‘Je hebt gelijk’ als hij dat werkelijk heeft of een goed idee van hem ook zo te benoemen.
“Als je wilt dat je man je meer geeft, dan moet je hem meer vertrouwen, acceptatie en waardering geven.”
Do: motiveer hem om extra dingen te doen door je waardering te tonen. Wil je hem bijvoorbeeld laten koken omdat jij te moe bent? Dan zeg je beter: ‘Zou jij vanavond willen koken? Ik ben zo moe, ik wil gewoon even ontspannen en een bad nemen. Dat zou zo goed voelen.’ Het is veel minder motiverend als je zegt: ‘Zou jij willen koken vanavond? Ik heb het gisteravond gedaan. Ik moet nog werken en het is een puinhoop in huis.’ In dit geval wordt zijn hulp gepresenteerd als een manier voor haar om ‘meer te doen’ en overbelast te blijven. Zijn natuurlijke reactie is dan om te zeggen: ‘Ontspan, je hoeft niet voortdurend te werken.’
“Hij is niet gemotiveerd als zijn steun haar stress niet lijkt te verminderen of haar niet gelukkiger lijkt te maken.”
Don’t: stop met klagen, zo krijg je geen medewerking. Je verpakt het beter als een verzoek of een informatieve uitspraak. Een voorbeeldje: zeg niet ‘Je laat altijd overal je kleren rondslingeren in de slaapkamer’ maar zeg ‘Wil je eraan denken om je kleren in de slaapkamer op te ruimen?’ of ‘Ik vind het fijn als je je kleren opruimt in de slaapkamer. De slaapkamer is zo gezellig.’
Meer do’s en don’ts vind je in ‘Voorbij Mars & Venus’.