Zo maak je afspraken in een nieuw samengesteld gezin

Zo maak je afspraken in een nieuw samengesteld gezin

06/03/2019

Een warm nest, dat wil je natuurlijk maken van je nieuw samengestelde bende. Met eigen regels. Hoe pak je dat best aan?

1. Zorg dat jij en je partner het eens zijn over inhoud en toepassing van de regels

Dit is eigenlijk het fundament. Ga samenzitten met je partner en schaaf tot duidelijkheid en eensgezindheid in jullie regelpakketje ingebed zit.
Kinderen die voelen dat hier onenigheid heerst, zullen daar dankbaar gebruik van maken. En afspraken in hun voordeel proberen ombuigen. Dat die regels op alle kinderen moeten van toepassing zijn, hoeven we eigenlijk niet te vermelden. Daar was jij al lang van overtuigd, natuurlijk.

2. Bespreek de regels met de kinderen

Relatietherapeuten Gary en Joy Lundberg raden aan aparte sessies te organiseren. Eén met de kinderen van de ene en één met de kinderen van de andere partner. De natuurlijke ouder leidt het gesprek. Benadruk de behoeftes van het nieuwe gezin én sta open voor suggesties van de kinderen. Ook de plusouder kan hier een zegje doen én - vooral niet vergeten - zijn of haar steun uitspreken jegens de natuurlijke ouder. Je vormt dus één front.

3. Valideer kritiek

Verwacht je er maar aan dat er vroeg of laat een kritische noot komt. ‘Ik vind die regels maar niks,’ moet je niet als schokkend ervaren. Een slimme reactie? Zeg: ‘Ik begrijp dat je dit moeilijk vindt. Er is veel veranderd. We moeten allemaal even wennen en deze regels zullen ons daarbij helpen.’
En, blijf kalm en consequent.

4. Wat met manipulatie?

‘Van mijn moeder hoeft dit niet.’ Deze kan hard binnenkomen. Maar slik even, blijf kalm en herhaal dat de regels voor iedereen gelden. En ga straks een rondje hardlopen :-)
Dé ultieme manipulatie is natuurlijk als één van de kinderen dreigt niet langer te komen. Toegeven is nooit goed. Want dan kan je niet meer terug. Ook hier adem je diep in en blijf je vriendelijk en respectvol. Je kan antwoorden, aldus therapeut Gary Lundberg, in de aard van: ‘Het zou me heel veel verdriet doen en je bent altijd welkom omdat ik van je hou.’

5. Als één van de kinderen dan echt niet meer komt.

Dit is een moeilijke, verwarrende fase. Ook, en misschien vooral, voor de kinderen. Verwijt je kind deze stap niet. Blijf het uitnodigen en benadrukken dat het bij je welkom is. En ga zeker niet in competitie met je ex. Onthoud dat je enkel kan werken aan jezelf en je omgeving. Een warm nest? Dat blijft uitnodigend. Vroeg of laat beseft je kind dit.

Bron: ‘Problemen laten bij wie ze horen.’ - Gary en Joy Lundberg.