Hoe kun je je dromen beter onthouden?
Hoe kun je je dromen beter onthouden?
Veel mensen vinden dromen fascinerend maar zitten ermee dat ze hun dromen niet of nauwelijks onthouden. Soms herinner je je helemaal niets en soms word je wakker met een gevoel dat er wel iets was in de nacht, maar eens je erover nadenkt, is het weg. Het is wetenschappelijk bewezen dat ieder mens zeker drie dromen per nacht heeft. Iedereen droomt dus, maar niet iedereen onthoudt zijn droom. Dromendokter Bas Klinkhamer helpt je je dromen beter te onthouden.
Het sleutelwoord: aandacht
Je kunt de vergelijking maken tussen eten en dromen onthouden. Iedereen droomt, iedereen eet. Maar er is een verschil tussen je eten gewoon opeten of letten op wat je eet en het ook werkelijk proeven. Pas dan geef je het eten aandacht. En dan gebeurt er iets: je smaak wordt verfijnder en je gaat er meer van genieten. Op die manier krijgt eten een andere plek in je leven en kan het je leven verrijken.
Zo is het met dromen ook. Als je het aandacht geeft, krijg je er meer voeling voor. Je zal ze makkelijker onthouden, ze zullen je aanwijzingen geven voor je dagelijks leven en je duidelijk maken wat er zich in je afspeelt. De wereld van dromen is er dus altijd, maar je krijgt er meer contact mee als je er aandacht aan geeft. Niet alleen door je ze te proberen herinneren, ook door er overdag mee bezig te zijn. Door erover te vertellen, ze op te schrijven en er over te mijmeren.
Dromenschrift
Maar laat me bij het begin beginnen: koop een mooi schriftje en leg dat naast je bed. Dat word je dromenschrift. Hoe mooier je het schriftje vindt, des te beter het is. Door een mooi schriftje te kopen maak je je onderbewuste duidelijk dat je de dromen op waarde weet te schatten, er moeite voor wilt doen en ze graag wilt onthouden. Dat helpt echt enorm.
Voor je gaat slapen, zeg je tegen jezelf: ”ik ga vannacht dromen over ...”. Leg het schrift en een pen naast je bed (zodat je dat ’s ochtends niet eerst hoeft te zoeken) en schrijf bovenaan de bladzijde: droom en datum. Daarbij zet je eventueel ook nog waar de droom een antwoord op zal geven. Dat wordt bijvoorbeeld:
Als je ’s ochtends wakker wordt, blijf je heel rustig liggen. Mijmer, maar denk niet na en voel. Hoe voel je je? Benauwd, opgewonden, verstild? Probeer contact te maken met de nacht. Hou daarom je ogen dicht, maar richt je ook nog even naar binnen. Voel de nacht en voel wat hij je gegeven heeft.
Het helpt dan als je je droom eerst hardop uitspreekt (of fluistert) nog voordat je op je wekker kijkt, je partner goedemorgen zegt of iets anders doet. Hij blijft dan bij je en je kunt daarna een rustig moment nemen om hem op te schrijven. Er is dan wellicht een droom, wellicht een flard, of zelfs enkel een gevoel. Schrijf het op, hoe klein of onbeduidend het ook lijkt in het begin. Daardoor krijg je meer betrokkenheid bij de droom.
Eventjes volhouden
Meestal heb je een aantal dagen nodig om het onthouden van de dromen op gang te brengen. Dus probeer even vol te houden en geef het niet na een avond het op. Je kan het echt leren om je dromen beter te onthouden door je aandacht erop te richten. Als je dat lukt, krijg je er een enorme hulpbron bij in je leven. En dan kun je na een tijdje zelfs je eigen dromen sturen en op die manier fantastische en mooie avonturen beleven in de nacht. Maar daarover een andere keer meer.
Bas Klinkhamer