Wist je dat je de helft van je werkdag niet gefocust bent?

Wist je dat je de helft van je werkdag niet gefocust bent?

14/01/2019

En daar kan je echt niks aan doen. Daniel Gilbert, Amerikaans hoogleraar psychologie, stelt het zo: ‘Als de mens de helft van de tijd afdwalende gedachten heeft, betekent dat dat hij die nodig heeft.’ Optimaler werken betekent volgens hem: je focus optimaliseren.

Investeren in focustijd: 3 technieken

Doctor in de psychologie, Elke Geeraerts, auteur van 'Mentaal kapitaal', treedt de Amerikaanse onderzoeker bij. Zij beschrijft 3 technieken die je op korte termijn méér uit je aanwezige tijd laten halen.

1) Make it short

Het probleem met afdwalende gedachten is niet dat ze er zijn, schrijft ze in ‘Mentaal kapitaal’. Wel dat ze opduiken op ongewenste momenten.

Dit is eenvoudig op te lossen: zet op tijd de deur open. Of beperk je focustijd en calculeer een moment in voor niet-bewust denken.

De gemiddelde aandachtsspanne van een volwassene ligt tussen 30 en 45 minuten. Bij multitasken ligt dat nog lager.

2) Stel tijdsdoelen

De focustijd is dus kort, las je hierboven. Belangrijk is dat vooraf duidelijk is dat die effectief kort zal zijn.

Heb je een vergadering? Geef vooraf aan hoe lang dit zal duren én wat bereikt moet worden.

3) Stel jezelf de zit-vraag

Onderzoek toont aan dat ‘belichaamde cognitie’ bestaat. Onze lichaamshouding heeft effect op onze cognities. Een rechte rug en gestrekte nek zijn niet alleen beter voor onze rug maar zorgen er ook voor dat onze longen vrij zijn om meer zuurstof naar de hersenen te sturen.

Anderzijds: het is lang niet altijd nodig om te blijven zitten.

Stel jezelf steeds de vraag of je voor een bepaalde taak moet gaan zitten. Is dat niet zo? Doe het dan niet.

Stand-upmeetings zijn daar een goed voorbeeld van. Ze blijven korter en leveren concreter resultaat op. De graad van creativiteit en samenwerking wordt hoger. Aristoteles wist dit al. Hij onderrichtte zijn leerlingen terwijl ze rondliepen. Of… hij had geen stoelen :-)