Minder stress & meer empathie in het verkeer
Minder stress & meer empathie in het verkeer
Voor veel mensen is het een nog grotere stressplek dan de werkplek: het verkeer! De dagelijkse files, eindeloos wachten op een trein die maar niet komt en heel wat mensen die niet rijden zoals jij het zou willen. En dan ook nog eens al die wegwerkzaamheden… Genoeg redenen om je te ergeren! Of kan het toch zen en met wat humor?
David Dewulf legt in Mindful onderweg heel toegankelijk uit hoe het primitieve brein het in de auto vaak overneemt van ons rationele denken, en reikt onmiddellijk toepasbare tips en oefeningen aan om rustig te worden én te blijven.
TIP 1: SMILE, EEN ROOD VERKEERSLICHT!
Je bent al laat en het verkeerslicht voor je springt op oranje. Je wil nog snel doorrijden, maar de auto voor je stopt. Oeps! Even schrikken, je kon nog net op tijd remmen. Maar nu sta je stil.
O nee, waarom nu stoppen?
Waarom moet het verkeerslicht nu rood zijn!
Ik verspil weer mijn tijd.
Ergernis! Frustratie!...
Reflectie
Heb je ooit vastgesteld dat het verkeerslicht sneller groen wordt als jij je ergert? Waarschijnlijk niet.
Je doet het vanzelf. Of beter: je automatische, oude brein doet dit. Dit deel van je brein is namelijk niet gemaakt om gelukkig te zijn. Het is gemaakt om te overleven.
Gelukkig hoef je geen slachtoffer te zijn van het design van je automatische brein. Je kan je erin trainen om rustig te blijven, ook al verloopt je dag niet zoals jij gewild had.
De uitnodiging
- Kijk naar een rood licht als een gelegenheid om te ontstressen. Zeg niet: ‘O nee, weer een rood licht,’ maar: ‘O ja, een kans om even op adem te komen.’
- Breng je aandacht naar je adem.
- Leg eventueel een hand op je hart en nodig je innerlijke glimlach uit. Die activeert je rustsysteem.
- Doe de CAR-oefening
TIP 2: DE CAR-OEFENING (15-60 seconden)
CAR helpt je om in het hier en nu te landen, zonder je druk te maken over andere dingen. CAR kan er ook voor zorgen dat jij niet met gespannen, opgetrokken schouders rondrijdt.
De CAR-oefening combineert een aantal technieken. Het kan even duren voordat je alles onder de knie hebt. Daarom raad ik je aan eerst thuis te oefenen. Als je de oefening beheerst, neemt ze 30 seconden of minder in beslag. Ideaal dus als je voor een rood licht staat!
Stap 1
Voel hoe je zit, geef milde aandacht aan het contact van je lichaam met de grond en de stoel. Hoe voelt dit?
Je voeten…
Je zitvlak…
Je rug…
Je kan je aandacht ook afstemmen op je gewicht. Je landt in deze plek, met je volle gewicht, hier en nu. En je neemt echt je plaats in.
Stap 2
Vervolgens geef je je aandacht aan hoe het ademt in jou, terwijl je in contact blijft met het zitten.
Volg 1-2 in- en uitademingen. Misschien wil je iets dieper ademen, en nagaan of je spanning vasthoudt in je lichaam, in het bijzonder je schouders. Stel je voor dat je je overmatige spanningen loslaat bij het uitademen, weg naar de grond.
Stap 3
Als laatste verruim je je blik en stem je je af op de grote ruimte rondom je. Dit maakt je alert zonder stress op te bouwen. Je bent nu present, gecenterd en ontspannen tegelijkertijd.
TIP 3: RIJ EN DOE NIETS ANDERS
Je rijdt en dit is goed genoeg. Veilig rijden vraagt veel van je aandacht en energie. Je hoeft niet ook nog te telefoneren. Weet je dat het risico op een ongeluk vijf keer groter is als je belt tijdens het rijden, ook al is het handsfree? Je aandacht is nu eenmaal minder goed op de weg gericht. Stuur zeker geen sms, want dan is het risico op een ongeluk ruim twintig keer groter. Je aandacht is dan namelijk echt volledig weg, ook al is het maar even. Een eenvoudige tip: leg je gsm buiten handbereik voordat je vertrekt. In het dashboardkastje bijvoorbeeld, of in een tas op de achterbank.
TIP 4: GENIET VAN STILTE
Radio en muziek kunnen een leuke sfeerbrenger zijn. In de auto, op je werk…
Toch kan de radio nog meer adrenaline in je systeem jagen en zo het level van je stresshormonen de hoogte injagen. En daar heb je soms geen behoefte aan, want je ervaart al genoeg stress. Zeker aanhoudende heftige muziek kan je concentratie verminderen en het risico op een ongeluk verhogen.
Ook fietsers, joggers en voetgangers die luisteren naar muziek met een koptelefoon hebben een verhoogd risico op een ongeluk door de verminderde aandacht voor de omgeving.
Misschien wil je af en toe eens de radio uitzetten? Of zonder koptelefoon joggen? Hoe is dit?
Stilte kan een verademing zijn. In de stilte kan je vaak beter ontspannen, zeker als je de stilte tot je vriend hebt gemaakt.
TIP 5: GA NIET IN COMPETITIE
Probeer niet in competitie te gaan, je hebt niets te bewijzen aan de ander! Laat je niet verleiden, een eeuwenoude wijsheid zegt: als je wil vechten, ben je al verloren. Ware kracht zit in het kunnen bewaren van je innerlijke rust en vrede.
TIP 6: GENIET EENS VAN HET OPENBAAR VERVOER
Laat je rijden! De natuur zal je ook dankbaar zijn.
TIP 7: GA EENS MET DE FIETS
Je zal door te fietsen vitaler en met minder stress op je werk komen, en na je werkdag je opgebouwde stress van die dag er weer af fietsen! Je gaat ook je route op een heel andere manier beleven. Misschien zie je nieuwe dingen of probeer je eens een nieuwe route uit. Het kan best avontuurlijk zijn.
TIP 8: OVERWEEG OM TE CARPOOLEN
Wat denk je van carpooling? Het is best spannend en kan toch weer iets nieuws brengen in je leven.