Beter solliciteren na ontslag

Beter solliciteren na ontslag

01/10/2018

Het klinkt als een rampscenario: ontslagen worden. Om welke reden het je ook overkomt, jij bent de pineut. En wat met je cv? Hoe breng je dit over aan een nieuwe potentiële werkgever?

Je cv: duidelijk én eerlijk

Je cv is - meestal - de eerste manier waarop je toekomstige werkgever jou leert kennen. Duidelijkheid én eerlijkheid zijn hier de basisbegrippen.

Op je cv vermeld je de reden van het ontslag niet noodzakelijk. Vind je toekomstige werkgever het nodig, dan vraagt hij/zij wel naar de achterliggende reden bij een gesprek.

En vooral: laat niets weg en lieg niet! :-)

 

Op gesprek: dit doe je NIET

  1. Zelf over je ontslag beginnen. De vraag komt wel. En bereid je daar thuis rustig op voor.
  2. De waarheid verdraaien. Iemand die liegt kunnen werkgevers echt wel missen als kiespijn.
  3. Focus niet op wat je slecht (of minder goed) deed op je vorige job.

Op gesprek: dit doe je WEL

  1. Beng objectieve resultaten naar voor die benadrukken wat je op je vorige job goed ten einde bracht. (Verkoopcijfers, een vernieuwende organisatorische aanpak, een jonger cliënteel,...)
  2. Toon berouw over wat mis ging maar zoek geen excuses!
  3. Focus op hoe jij je groei in je werksituatie ziet.

En vooral, knoop dit in je oren: ontslagen worden is geen schande.

Zie het als een hoofdstuk dat afgesloten wordt. En begin een heel nieuw avontuur. Het wordt mooier, want - zeg eens eerlijk - nu ben je toch een stukje wijzer.

Zo kan het:

Etienne heeft samen met het hr-team van zijn vorige werkgever een ‘exit statement’ klaar. Daarin leggen zowel hijzelf als zijn vorige baas uit waarom hij ontslagen werd. Op die manier weet Etienne dat zijn nieuwe werkgever objectief kan aannemen dat hij niet alle schuld op zijn vorige werkgever zal schuiven. En ook niet vice versa.

Mislukking leidt tot groei. Je ontslag optimaal verkopen én 24 andere manieren om te groeien na een tegenslag, lees je in Durf falen.