Hoe ga je best om met druk op je werk?
Hoe ga je best om met druk op je werk?
We trappen open deuren in als we hier gaan beweren dat er op het werk vaker moet omgegaan worden met allerhande vormen van druk. De druk wegnemen lukt misschien niet, maar er goed mee omgaan helpt al flink wat.
Je bureau moet er netjes bij liggen, de dossiers moeten verwerkt zijn, de rapporten verstuurd en dan pas mag je naar huis. Of, alle klanten moeten eerst bediend zijn, dan pas mag jij in pauze. Terwijl het al tien minuten later is dan voorzien en er nog véél klanten wachten. Herkenbaar?
Waarschijnlijk wel. Want op het werk heersen nu eenmaal verwachtingen. En dat creëert een externe druk. En hier ligt hét geheim naar de juiste aanpak. Even nadenken over wat externe en wat de daaruit volgende interne druk is, zal je helpen het (belangrijke) onderscheid te maken.
Als je erin slaagt afstand te nemen, ben je al ver gekomen. In ‘Beter zorgen voor jezelf’ stellen de auteurs dat het net die mensen zijn die afstand nemen van die externe druk, durven onderhandelen en de druk wat afzwakken, die meest gewaardeerd worden en meest kans maken op promotie.
Voor jezelf de vrijheid creëren om de externe druk niet intern te laten opbouwen tot je verstart: het kan. Al kan de ene dat wat makkelijker dan de andere. Perfectionisten hebben het er al wat moeilijker mee. En, in de ene job kan het ook wat makkelijker georganiseerd worden dan in de andere.
Welke zelfzorgtips helpen bij externe druk?
- Beseffen dat je een keuze hebt
- Uit de slachtofferrol komen
- Het heft in eigen handen nemen
- Je interne druk erkennen
- Zelf beslissen
- De eerste stap zetten bij beslissingen
- Alternatieven zoeken
Als je één zelfhulpboek wil aanschaffen, kies dan ‘Beter zorgen voor jezelf’. Je kan het boek gerust de moeder aller zelfzorgboeken noemen.
De auteurs hebben een stevige, onderbouwde kennis over omgaan met stress binnen organisaties of binnen je privé-leven.
Ze laten je stilstaan bij je keuzes, die te omarmen en vooral: beter leven.